Nápověda

Prezentace

K přípravě využijte aplikaci PowerPoint nebo OpenOffice Impress. Vhodné může být zmínka, v kterém nástroji byla prezentace vytvořena, mezi aplikacemi není 100% kompatibilita a vzhled může být odlišný. V obou programech lze  výslednou prezentaci uložit do spolehlivého formátu PDF.

S prohlížení vám může pomoci program Microsoft PowerPoint Viewer.

Moderní se stávají prezentace v podobě videí, nebo jiné. Příkladem inovace může být prezentace vytvořená pomocí www.prezi.com.


Screen capture

Kromě samotné podpory zachycení dění na obrazovce (např. klávesa PrtScr) existuje velké množství nástrojů.

Rychlostí a množstvím funkcí vynikají například Greenshot, ScreenGrab, Wink. Z komečních Captivate, Camtasia.

Některá doporučení a seznam programů je probírán na stránkách Moodle.org.


Redukce velikosti materiálů

S ohledem na velikost kurzu a mobilní uživatele je doporučováno velikost různých materiálů přizpůsobit:

  • Vkládané obrázky je vhodné redukovat  - obvykle doporučovaná maximální velikost strany je 1024 pixelů. Zdrojový formát je obvykle v podobě JPG či PNG. Méně vhodný bývá TIFF.
  • Hudební doprovod je doporučován spíše omezeně a opět s využitím vhodné komprese, obvykle jde o soubory ve formátu  MP3.
  • Videa mají dodržovat kombinaci předchozího. Full HD rozlišení je využíváno spíše v prezentacích určených na velká plátna, pro web to může být například televizní rozlišení 720×576. Známé jsou formáty AVI, WMV, MPG, mezi moderní jsou zmiňovány MP4 či MKV.
  • Videa i hudební doprovod doporučujeme vkládat spíše jako samostatné materiály. V prezentacích obvykle zbytečně navyšují velikost a uživatel někdy má někdy problémy s jejich přehráním.